Friday, February 26, 2010

derma darah...





سم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum,,

okeh,,kali ni just nak citer pengalaman teman g derma darah.hehe,,



firSt time...

derma darah masa tak cukup umur lagi,,masa tu tengah PLKN.walaupun dah habis sk,tapi,,umur teman belum cukup 18thn lagi,,
so,,nak tak nak kena lar mintak permission dgn parents,,tapi,yang bab tu memang tarak prob.

malam sebelum hari menderma tu,,ada lar,,pegawai kesihatan yg kerja kat kem tu datang,,dia nak cek,sapa2 yg mcm tak mampu nak menderma tu,,sebab,,kalau nak derma darah ada syarat2 nya.Antaranya..

~tido kena > dari 5 jam
~tarak amik papa ubat dalam tempoh 2 mggu sebelum mnderma
~tarak sakit papa dalam tempoh 2mggu sebelum.contohnya demam,batuk,flu n so on.
~berat badan >45kg
~tak 'uzur' bagi kaum hawa
~ dan beberapa syarat lagi,,

kira pak cik tu nak buat ujian saringan dulu lar,,tapi,,bab ni memang teman tak lepas
sebab masa tu,,teman tengah batuk + flu,,huhu.ada sedikit kekecewaan di situ..

tapi,,pak cik tu cakap ,,"tak pe,awak pergi je,,"

pagi2 bangun memang semangat lorh,,bukan selalu dapat peluang ni,,
sarapan cm biasa,,tapi tak boleh makan banyak2 nnt tak pasal2 pengsan.
yg penting,,jgn sampai tak makan langsung.
masa tunggu turn nak cek jenis darah ngan boleh derma ke tak,,
berbual ngan sorang member nih,,

wirawati: eh aini,takut lar tengok dia cucuk jari ni.macam nak balik dorm pulak.

teman: la hai,relaks lar. sikit je dia cucuk.takde nya sampai meleleh darah tu.

wirawati: hish,mintak2 lar aku tak lepas.

teman: weh kalau memang tak nak derma, baik kau balik je.

wirawati: tak nak la. Aku nak tunggu kau,tapi aku tak pergi cek la.duduk kat sini je(tersengih-sengih)

teman: hmm..pape lar.

sampai turn teman,,,teman pon pergi la.

darah jenis O+


berat memang dah lebih dari ok..

cuak jugak sebenarnya hehe,,
tapi alhamdulillah,,lepas,,

dapat jugak teman nak derma darah..no problem<",>


time terbaring tu,,boleh pulak pak cik camera g bersiar-siar kat situ,,
bukan setakat kamera,,dia angkut sekali video cam kat situ,,
wargh,,,memang muka teman masuk lar kat dalam video tu,,
segan den.


secOnd time....

teman tak rancang pon nak derma darah time ni,,
sebab hari tu,,tujuannya hanyalah berjalan-jalan cuci mata
di seremban parade,,
tapi,,ada kempen derma darah kat situ,,teman join je lar..

nurse: dah pernah derma sebelum ni?

teman: dah.ni yg second.

nurse: ok.kalau macam tu, isi borang ni dulu.

teman: ok.

dah siap isi borang...kena pergi cek darah..

pak cik: owh, dah pernah derma ea.(sambil tengok borang tadi)

teman:(angguk2 je sambil sengih,,tayang gigi,,hehe)

pa cik: derma kat mana? (sambil main cucuk2 kat jari teman, amik darah tu ngan wat apa ntah)

teman: masa PLKN.

senyap...

tapi pak cik tu amik lagi darah teman yg ada jari teman,,dia ulang balik apa yg dia buat tadi,,

masa tu,,terdetik kat hati ni,,bukan ke patutnya,,dia amik sekali letak dalam botol yg ada air warna biru,, pastu yg kali kedua pulak letak kat atas papan tu..

wargh,,musykil jiddan..

tiba2 je,,pak cik tu geleng kepala...

lorh,,dah kenapa???

pak cik:tak boleh la dik.(sambil hulur teman ubat)

teman: hah!tak boleh,,, kenapa? (sangat pelik ketika itu yer..)

pak cik: darah kurang oksigen, awak pon tak cukup darah.amik ubat tu,makan utk tambah darah.

teman: owh,,ye ke,,erm,,tak pe lah.k,,terima kasih pakcik.

member teman dah gelak2.macam mana nak derma,,diri sendiri pon tak cukup darah,,penat sangat kot.
huhu,,way lawak lar....


thiRd time...

yg ni,,teman dapat derma lar,,kat kampus je,,sebab masa tu PDN datang kampus.

tapi sebelum dapat derma tu,,,

nurse: dah makan?

teman: dah. pukul 10 tadi.
nurse: eh,tak boleh,kena makan dulu,baru boleh derma.

teman; okey.

teman pergi makan sambil tu kepala ni memang berfikir,,patutnya dia yg bagi kena makanan.nnt kalau org makan banyak sangat,,kan susah.apa lar..dulu kat PLKN,,dapat makanan dulu,,bagi makan sikit.

tengah hari tu,,teman makan nasi yg berlaukkan daging,,nak tambah darah la kononnya..
dah habis makan,,tiba2 teringat,,'eh, aku ni nak derma darah,,tapi makan sampai kenyang.habislah..jangan pengsan udah maa.."


pergi derma darah,,nak cepat je time tu sebab ada kelas masa ,,
haila haila..teruknya,,lambat la...

dah siap semua,,dia bagi sijil penghargaan,,minum milo panas pulak tu,,
tapi teman minum sikit je,,nak cepat..

masuk kelas,,alhamdulillah,,sempat jugak,,
nasib baik madam pon baru masuk,,tak da lar tertinggal banyak sangat.

lepas 15 minit...

teman mula rasa tak selesa duduk dalam dewan kuliah 2.masa tu just kelas tutorial je,,tapi tmptnya kat dewan kuliah..

teman ingat,,teman pernah rasa macam tu,,masa teman nak buat operation sikit kat kaki dulu,,
walawei,,tak boleh jadi ni..

teman:eh yat,aku keluar jap eh.macam nak muntah la.

yat: ok2.

kat luar,,memang teman dah main pusing2 kat situ sebab rasa macam tak cukup oksigen,,seram sejuk je..
masa tu memang dah terbayang nak mask bantuan pernafasan tu,,sebab masa teman kena operate dulu,,doktor bagi mask tu..

pap!!!

waseyman..teman pengsan kat situ jugak..macam sangat lawak bila fikir balik.hehe

tapi,,tak tau lar,,boleh ke dikatakan pengsan sebab masa tu,,yg teman tau,,teman rasa tak larat sangat2 tapi teman masih sedar lagi apa yg berlaku yg sekeliling teman.
ada akak2 senior yg lalu,,dah cuak ea,,sebab dia orang ingatkan teman main2 je..alahai kak..boleh pulak main baring2 kat tengah jalan tu..haha

dia orang cepat2 papah teman,, nak bawak g klinik,,tapi teman tak nak,,sebab teman tau,,benda tu sekejap je,,

akak senior: awak,,jom la kita pergi klinik.

teman: tak pe2.sekejap je.saya nak tengok pokok dulu.(orang yg mcm nak pengsankan kne tgk benda2 hijau)

akak senior: okey,,kalau macam tu,kita pergi surau nak?

teman: tak nak lar(sangat degil ye ketika itu)

akak senior: macam mana boleh jadi macam ni?awak makan apa tadi?

teman: saya derma darah tadi.

akak senior: owh,,patut lepas derma darah,,kena rehat.

tiba2 je,,ada pulak senior lelaki yg lalu,,alamk mcm segan sgt ye ketika itu,,huhu

akak senior: eh, tolong bawak dia pergi HEP boleh tak?

abg senior: apsal dengan dia?

la hai,,member akak ni ke...

akak senior: dia baru lepas derma darah.

abg senior: owh.hah,bawak la dia masuk kereta.

akak senior: ala,,aku ke.

abg senior: eh ye lar,,takkan la aku pulak yg nak dukung dia.

heh,,apa hal pulak nih,,sape lar cakap yg teman nak g HEP nih...
tiba2 jerk,,,member2 teman yg dalam dewan kuliah boleh serbu keluar..

nasib baik tak semua yg keluar..
huhu,,eh,,cm ne plak budak2 ni boleh tau??

asma': aini 2,,kau pengsan ea..

teman: eh,,cm ne korang boleh keluar pulak nih??

pika: ala,,ada akak tu bagi tau ada org pengsan kat luar.

yat: aku dah agak dah,,mesti hang punya,,,sebab tadi hang dah habaq hang nak muntah.

teman senyum je masa tu...

asma': eh kau muntah ke tak?

teman: muntah sikit.

asma': kat mana kau muntah?

teman: ni ha(sambil tunjuk kat sebelah teman)

asma',pika n yat tengok lar bekas muntah teman tu,,,

yat: eh,,hang makan apa ni aini?

teman: aku makan daging masak kari la.

asma':eh,,,kenapa kau muntah ar?

teman: sebab aku makan banyak sangat.

asma':aik,,mana kau tau?

teman:sebab,,kalau nak derma darah,,perut tak boleh kosong atau penuh sangat..yg aku ni,,terlebih makan,sebab tu muntah.

asma': ye ke? mana kau tau?

teman: la hai asma',,,mak aku pernah cakap lar..lagi pon,,aku pernah kena dulu,,masa nak operate kaki akudulu,,aku makan biskut cicah milo,,time tu,,aku muntah jugak,,keluar segala milo dengan biskut yg aku makan..ceh,,teruk betul.
..............................................................................................

okey,stop.huhu,,tu je la pengalaman teman dalam bab menderma darah ni..

insya-Allah,,kalau diizinkan,,boleh la teman menderma lagi,,,Amin..








2 sebut-sebut:

fitrijohari said...

wa..hebat gak ye pengalaman ni..huhu
x pernah lg derma darah..nnt nak try..tp x nak smpi pengsan..hehe

ape rase pas derma darah?lg segar bugar?

bgsla g derma..ley tolong org len ye x..huhu

azni_1405 said...

>>fitrijohari

alahai,,jarang la lelaki,,kalau derma darah ni pengsan.

lagipun,,maybe masa 2 badan terkejut kot coz nurse amik 450ml.kat plkn juz 300ml je.

lps derma,, rasa 1 kepuasan sbb darah kita akan digunakan utk tolg org lain.cm semangat gitu la..best tau..<'.'>Y