Wednesday, July 13, 2011

lain website, lain mazhab..

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam semua...
fuh, macam sangat lama ya x mengupdate blog ni..xpa2..janji macam ada yang sudi nak membacanya dan ada jugak rupanya yang tertunggu-tunggu hamba meluahkan sesuatu disini..hehe...malu saya...

Alhamdulillah, dah hampir seminggu dok rumah. dah penat dok rumah, jadi maid kejap. esok mula kerja..kerja apa?? jangan tanya,,janji halal yep..

owh, berkenaan post kali ni, nak membicarakan tentang sesuatu yang berkaitan dengan subjek kami masa short sem iaitu fiqh ibadah dan munakat. Kedua pulak aqidah islamiah.

Mungkin bagi sesetengah orang, perkara ni kelihatan biasa, tapi, tetap nak ingatkan jugak. untuk pengetahuan bersama gitu.

oleh sebab subjek2 ni kami belajar sepenuhnya dalam bahasa arab, mestilah ada kalimah2 yang macam tak tau kan..apatah lagi bagi org2 yg memang slow macam hamba ni. huhu..cedey saya..

jadi, alkisahnya, bila rasa malas dah menjelma, mestilah nak translate guna miss goOgle saja disamping websites yg mcm boleh dipercayai.

berkisar tentang website ni, ada la sahabat2 yg cakap, ada website yang isi kandungannya sama sesangat macam dalam buku. Dan hamba dengan segera menggOoglenya...

Bila dah jumpa, memang la sama. kesimpulannya, macam senang sikit nak faham la sebab dalam BM je. tapi, dalam exam, tetap dalam BA, maksudnya, kena lah baca dua2 utk faham+tau maksudnya itu...

tapi, yang jadi isunya, bila dah banyak sangat bukak laman web ini, makin lama makin pening..sebabnya, hamba tengok mazhab lain punya fahaman...teeeeeettttttt...
oohhh...yeesssss...memang la namanya pon belajarkan. keluar segala mazhab yang ada..dah la mula2 tu macam tak perasan sangat tu berkenaan mazhab lain yang akhirnya membuatkan hamba keliru dengan segala hukum yang ada.. tapi, alhamdulillah, akhirnya mendapat hidayah..okey,,tutup dulu yang itu, cari yang lain, yang berkaitan ye..sebabnya belajar last minit..itulah padahnya belajar masa2 kecemasan.

kesimpulannya disini, jangan terlalu bergantung pada websites untuk cari maklumat. apatah lagi yang berkenaan dengan hukum hakam agama.

2 sebut-sebut:

little daie said...

hee... alhamdulillah aini mendapat semula hidayah..

^_^

azni_1405 said...

aduhai little daie,,malu la saya cmni..doa dari sahabat2 juga..hehe