Friday, August 19, 2011

Dugaan sungguh la...

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam readers.
Acewah, macam ramai sangat la yang baca yerk..nak citer2 ni..

First sekali, sebelum mula cuti lagi, pekerjaan yang sesangat nak buat ialah..cleaner. Jangan tanya kenapa ye, sebab hamba pon tak tau kenapa teringin sangat nak kerja tu. Tapi, inche ibu pulak tak bagi dan inche ayah pulak carikan kerja kerani. Oleh sebab macam banyak sangat hal yang berlaku, akhirnya, hamba pon bekerja sebagai operator perngeluaran saja. Secara kontrak ye,sebab senang sikit bila nak resign nanti dan gajinya pon lebih tinggi berbanding jadi pekerja company.
 
Ni macam jadualnya ye..
kerja 12jam. 8pg-8mlm
 
 
 
10-10.10pg--> break
12.30-1--> lunch
3-3.10--> break
okeh. hamba bagi waktu rehat2 je la. selain dari waktu tu, semuanya waktu bekerja. Company tu, ownernya adalah orang Jepun. Jadinya, xda la disediakan waktu solat yang khusus. Tapi, alhamdulillah, ada la disediakan surau (rasanya ada orang yg request kot). Setiap kali waktu rehat je, mesti ada loceng. Kalau sesiapa yg biasa tengok cerita2 Jepun, bunyi bell dia, macam tu la. mana2 cerita jepun la, sama ja.
 
Solat
Kilang tu, sangat besar dan kalau nak pergi suraunya, sangat la jauh. Lagi besar dari bangunan fakultiku. Adoyai, bayangkan setiap kali break, memang terkejar-kejar nak ke surau dan memang pecah rekod la sebab solat express. Sedih la bila solat macam tu. Rasanya berjalan nak pergi ja dah 2minit sebab jauh + naik tangga untuk 2tingkat punya. 

Kesimpulannya, bila dah ambil masa untuk jalan saja, mestilah lambat sampai kat area tempat kerja yang hamba ditempatkan tu. Pernah sekali tu, 2-3 org lambat, termasuklah hamba ye. Sampai2 je kena sembur dengan leader kteorg. lambat 3minit ye masa tu. Sebab memang dah disetkan masa, jadinya, lambat berapa minit pon boleh tau.

"Saya bukan tak nak bagi kamu sembahyang, tapi bila dah waktu kerja tu, kerja la. jangan lambat2"
 
Kami pon diam saja. Aku pandang kau. kau pandang aku. 
Kalau datang surau, dah cam muka2 nya. balik2 muka ni ja. Muka lain kalau nak jumpa, kat cafe je la. Bak kata kawanku, orang melayu gila duit. Mana taknya, bukan senang nak jumpa orang yg solat. Yang tua ke, muda ke, sama saja. enggak solat sih.
 
Tu, belum dikira lagi bila kami TIDAK dibenarkan solat asar. Sampaikan ada seorang sahabat tu, solat asar pada pukul 7.05 malam ye.Iaitu ketika waktu rehat kami, untuk bulan Ramadan ni. (T_T)

Kekeliruan gender

Ehem...macam best tak tajuk yang ni??
Hamba mengalami masalah nak mengenali gender seseorang dengan begitu serius sekali ye.
 
Pertama. Ketika sedang berjalan ye... nampak seseorang dan terdetik dalam hati, pergh, lelaki jambu. Kulit dia sangat bersih+licin. Bibir pon pink. Tengok lama2 sebab nak kenal pasti betul ke lelaki dia nih? ke perempuan?? tapi, macam segan pulak. buatnya dia lelaki, tak ke malu je tengok dia lelama??
Akhirnya...kawanku panggil dia..Kak A!! yeah..itu dia. Perempuan. Kawanku cerita, dia tu perempuan, suara pon lembut je. Kalau tak dengar suara @ tau nama dia, mesti ingat dia lelaki, sebab dia merokok. saya cakap, dia tak macam orang yang merokok pon sebab bibir dia tak macam orang yg merokok. huhu...

Kedua, budak baru masuk. Macam sangat pelik la kalau lelaki yang jadi operator. Sebab operator semuanya pmpn. Yg lelaki, kalau ada pon, yang kena susun+angkat kotak ja. Bila leader hamba panggil dia. Masya Allah, namanya sedap saja. Kawan saya cakap, kat tangan dia, dia ada ukir sesuatu. Mak cik sebelah saya cakap, dia punya halkum macam lelaki. 
Disana, tomboy dan pengkid agak ramai la jugak. Belum kira yang lesbian pulak...

Ketiga, dari kejauhan...wah, sangat cantik la akak tu. Bila sampai depan mata, mestilah kita nak tengokkan, biasalah, benda cantik, tengok sekali pon tak puas. Gaya macam nak menilik muka orang tu ja. Mula ja dia bergurau senda dengan leader hamba. Adoyai...mengapa begitu pula suaranya....
Dan fikirku, tak mustahil kalau dia ada buat pembedahan...

Dan ramai lagi...

Puasa
Bila waktu nak berbuka, sangat ramai...penuh cafe. Bila nak solat, sangat lengang. Sampai lambat kat area tmpt kerja..kena marah lagi.. cdey saya...
tengah2 buat kerja, ada orang diri kat sebelah, Perempuan. Islam. bau rokok.
Hamba pon diam saja. Orang barukan...Tapi, rasa selemah-lemah iman masa tu...

Dugaan sungguh berada diluar nih. 

Doakan saya. Doakan kita. Doakan mereka juga 8->

Moga2 kita semua diberi hidayahNya, dan kita pon berusaha untuk memperolehinya..Amin...








7 sebut-sebut:

Pemilik Tuffah said...

semoga dirimu terus kuat dan istiqamah ya ~

kami sentiasa mendoakanmu..
inshaallah..

cm takut pula nak ke dunia luar~

muna majidah said...

ewah, byk bnor pengalamannya ni ye..
smg kuat di sana!

azni_1405 said...

>>pemilik tuffah

hehe..syukran..erm,,memula, takut gak, tapi, bila pk balik, kte bukn lama pon kat alam u ni, 1masa nnt, kte kne hadapi gak.jadinya, kte hadapinya, sikit2 dlu yep..

>>muna majidah
huhu..pengalaman yg menakutkan tapi, bagi pengajaran utk kte..trimas ya ^^

ctk said...

wah.,..sush gk keje ngan org jepOn...kena sharp mase ..huhu...kamo request la surau dekat ckit...

yg psl pompuan nmpk cm laki tuh,teringin la nk tgk dy cmne...mesti nampk ensem.try la amek gambo dy..hehehe:D

azni_1405 said...

>>ctk

biasa la,,tu kelebihan dyorg sebenarnya. yang org melayu paling susah nak ikut. tapi, tu la, xbgsnya, sebb masa reht tu tak sama dgn masa solat. leceh sikit..

hehe..pasal pmpn mcm lelki tu,,not bad la.muka budak jambu je..sebab igtkan llaki..xmau la amik gmbo..nak ngumpat pon, biar la xtau siapakah gerangannya..hehe

:: سكينة :: said...

experience yg bukan calang2 org dpt rasa.. tahniah kerna berjaya mengharunginya! -k.h-

azni_1405 said...

>>k.h

hehe..alhamdulillah. walaupun sekejap, tapi, tetap bg pengajaran pd kita..