Sunday, February 13, 2011

bukan mudah

بسم الله الرحمن الحيم
 
Assalamualaikum wbt. Akhir2 ni semakin banyak kerja yg perlu disiapkan. dalam masa yang sama, macam2 perkara yang berlaku hingga kadang2 rasa letih sangat nak menghadapi semua ni. padahal baru tahun 1 ni..

kita adalah manusia, hamba Dia. manusia adalah sebaik-baik kejadian. keistimewaan manusia terletak pada akalnya. tapi, tak semua manusia berjaya menggunakan akalnya dengan baik. walaupun kita adalah sebaik-baik kejadian, tetapi, takde manusia yang sempurna. pasti ada kekurangannya, walaupun sedikit.

tetapi, wujud dalam kalangan manusia itu sendiri yang sentiasa menginginkan kesempurnaan. dan seperti yang telah dinyatakan di atas. takde apapun yang sempurna kecuali Allah swt. semua orang nakkan kesempurnaan. takde langsung cacat celanya. bukan mudah untuk mencapai tahap itu. apatah lagi tanpa bantuan dari orang lain. mungkin sesuatu itu TAMPAK sempurna, tetapi, percayalah,ia tetap mempunyai kelemahan. cuma ianya tak terlihat dek mata kasar.

setiap orang ada kelemahan dan kekurangannya. Dia telah menciptakan sesuatu sebagai pelengkap kepada sesuatu yang lain. siang dan malam. kuat dan lemah. lelaki dan perempuan. takkan disebut malam kalau tiada siang. tak wujud perkataan lelaki andai perkataan perempuan itu tiada.

manusia takkan dapat hidup seorang diri. sedangkan Adam sendiri sunyi tanpa Hawa. apatah lagi kita hanya manusia lemah. kadang2, kelemahan yang kita sangka adalah kelebihan buat kita dan kadang2, kelebihan yang kita punyai adalah kelemahan kita.

0 sebut-sebut: