Thursday, February 3, 2011

*mAAf*

بسم الله الرحمن الحيم
 
Assalamualaikum wbt. kabare??
Alhamdulillah, tuan punya blog sihat walafiat. okeh, serius, sangat penat. semalam sehari suntuk dok kemas rumah. sebabnya, hari ni my bro nak tunang. tapi, lepas subuh, ada buat majlis doa selamat. lantaran itu, sangat penat sebab banyak kerja kena buat. alhamdulillah, walaupun buat majlis tu lepas subuh, ramai jugak yang bertandang untuk menjayakan majlis tersebut. jamuannya adalah-->nasi lemak + kopi o.

macam dah lama xupdate. dan macam biasa, alasan yg sama-->xde idea.
ada jugak yang bertegur sapa, cakap, kalau ada blog, tapi xupdate, baik xyah ada blog. jujur dari hati saya, saya sendiri lama xtengok blog ni apath lagi nak update + bw, jalan2 tgk blog org. maafkan saya...

setiap perkataan kita, kelakuan kita, penulisan kita, kita yang akan dipertanggungjawabkan. lebih baik beri sesuatu input pada orang lain, walaupun seorang, daripada tak menyumbang apa2.

mungkin sesetengah orang tak sedar, apa yang dia tulis, walaupun sikit, secara direct atau main kias2 pon, mesti akan ada sorang dua makhluk yang akan berfikir perkara tu secara mendalam. macam tu jugak teguran.

setiap orang ada cara masing2 untuk berikan teguran pada seseorang. tak kisah la, teguran membina ke, merundum ke. setiap teguran wujud sebab ada kekurangan. kalau semuanya perfect, tak wujud 'teguran', sebaliknya 'pujian'. 

kalau yang menegur tu ada cara dia sendiri untuk menegur, yang menerima teguran pon, mesti ada cara sendiri untuk terima teguran tersebut. tak semua orang boleh terima teguran secara terang-terangan. dan tak semua orang boleh terima teguran secara kiasan. lagi tak faham adalah.

ramai manusia, banyak ragamnya. orang A boleh ditegur secara kias2 dan mudah faham. orang B pulak, kena slow talk dengan dia. orang C, kne orang luar tegur, org D, orang yang rapat je boleh tegur. org E, kena perli denpan semua orang, baru nak faham. sebab...siapa yang makan cili, dia yang terasa pedasnya.

tapi, sangat susah kalau jumpa orang yang memang tak bolek ditegur. jenis yang tak makan saman, jenis yang mengamuk kalau kena tegur sikit dan jenis yang sangat BAGUS hinggakan rasa tak layak ditegur. pernah dengar tak-->orang yang tak ingin ditegur adalah orang yang perlu ditegur.

semakin rapat kita dengan seseorang, semakin banyak kita melukai hati dia. 
 
oleh itu, kepada TUAN NORAINA BINTI TUAN IBRAHIM,  NADHIRAH BINTI MOHD. KHAIRUDDIN DAN NUR HIDAYAH BINTI MOHD. FAUDZI.
ingin saya meminta maaf daripada anda semua dan terima kasih kerana sudi menjadi mangsa buli saya!!!
haha..maafkan saya ya..

kepada sahabat2 lain yang tak dimentionkan namanya disini, jangan kecik ati ya..minta maaf juga!!
owh, tegurlah saya bila saya buat kesalahan. saya hanya manusia biasa yang selalu alpa..

wasalam..



5 sebut-sebut:

little daie said...

salam ukhti... charger x bwk ye?

actually i'm searching for you. jzzk for that tragic night.Like cinderella pulang jam 12.Sebenarnye mlm tu ta'ban jiddan. tak sempat cakap banyak^_^

dah rindu nak dibuli...opps!

~H.u.r a.L 'a.i.N~ said...

selamat menerima bkl kakak ipar..
:)

kite pn mintak maaf jgk kalo ade slh slp sepanjang perkenalan kite..:)

sahabat yg baik ialah sahabat yg menegur apabila melihat sahabatnya yg lain membuat salah..

azni_1405 said...

>>little daie

salam kembali ukhti..

hehe,,smgt nak balik nek train.saya pon pnt+segan. lagi la ngan dak usim tu. tu pasal mcm xbest je masa tu. sori ye..lgpn, ksian baba kne tggu lama..

memang nk kne buli slalu yaa..

>>hural ain

syukran..huhu,,bakal kakak2 ipar namanya tu..

yeah,,kita saling memaafi, insya Allah..dan macam biasa, mstilah ang yg kne tadah telingakan dgr aku mengedik tiap kali jmpa..hehe

iammuslimah said...

YAH!!
giler nama pnu..
uruf bsar lak 2..
malu aku..kui3

azni_1405 said...

>>iammuslimah

owh..awak malukah?? maafkan saya..
tapi cam suke jerk..hehe..aina bangga weh..haha